آموزشهای علمی- کاربردی با هدف ارتقاء و انتقال دانش کار، ایجاد مهارتها، افزایش بهرهوری شاغلان، بههنگام کردن و ارتقاء معلومات و تجارب شاغلان، رشد استعدادهای بارز، به فعلیت درآوردن استعدادهای نهفته برای عهدهداری و تصدی مشاغل و حرفههای گوناگون انجام میشوند، تا توانایی افراد را برای انجام وظایف محوله به سطح مطلوب برسانند. این آموزشها برای تربیت نیروی انسانی ماهر، کاردان، کارشناس، مهندسی فنّاوری برای کار در بخشهای صنعتی، کشاورزی و خدماتی طرحریزی شدهاند.
نگاهی پردامنه به موضوعات و دغدغهها در آموزشهای علمی- کاربردی که موتور محرکة ایجاد اشتغال در جامعه بهشمار میآید، نشان میدهد، این عرصه نیازمند تدوین دانشنامهای بوده است تا خوانندگان و علاقمندان به این حوزه، در راستای برآوردن اهداف آموزشهای علمی- کاربردی هدایت گردند.
در پی دستیابی به این مهم، دانشگاه جامع علمی- کاربردی و پژوهشکده دانشنامهنگاری پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی اقدام به تدوین دانشنامه آموزشهای علمی- کاربردی نمودند. 101 مدخل این مجلد محصول تبادل نظر و بررسیهای دقیق شورای علمی دانشنامه است. مقالات این مجلد را که به ترتیب الفبایی ارائه شده است، جمعی از نویسندگان پژوهشگاهها و دانشگاههای کشور (از جمله: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، دانشگاه جامع علمی- کاربردی، دانشگاه تهران، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه خوارزمی، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه مازندران، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشگاه رازی کرمانشاه، دانشگاه شیراز، دانشگاه یزد، دانشگاه ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، مؤسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی، مرکز تحقیقات طب، قرآن و حدیث دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله و...) تألیف کردهاند.